ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΙΔΑΤΟ ΣΤΟ ΒΑΖΟ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Εκτέλεση

Για τη συνταγή μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο χταπόδι. Αρχικά καθαρίζουμε το χταπόδι. Κόβουμε τη σακούλα και σκίζουμε με ένα μαχαίρι για να αφαιρέσουμε τα όργανα (σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε φρέσκο, στα καταψυγμένα έχουν αφαιρεθεί). Αφαιρούμε τα μάτια και πιέζουμε με το δάχτυλο μας από την εξωτερική πλευρά για να βγάλουμε το δόντι.

Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι τρίβοντας τα πλοκάμια κάτω από τρεχούμενο νερό.Τοποθετούμε το χταπόδι ολόκληρο σε μια κατσαρόλα προσθέτοντας όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.

Αποσύρουμε σε μια πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μικρές μερίδες.

Βάζουμε το χταπόδι μέσα σε αποστειρωμένα βάζα (δείτε εδώ πως αποστειρώνουμε τα βάζα) και ρίχνουμε τα κλαδάκια τη ρίγανη και τους κόκκους πιπεριού. Γεμίζουμε τα βάζα με ελαιόλαδο και ξίδι σε ίσες ποσότητες.

Ανακινούμε τα βάζα για να αναμιχτούν τα αρωματικά και αφήνουμε στο ψυγείο για μια μέρα.

Μπορούμε να απολαύσουμε με συνοδεία ούζου ή ρακής.

Tips

Βγάλτε το χταπόδι σε ένα πιάτο 5 λεπτά πριν σερβίρετε ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου το ελαιόλαδο.

Μπορούμε να σερβίρουμε στο πιάτο με λίγη καυτερή πιπέρια ή κάπαρη.

Συντηρείτε στο ψυγείο για αρκετό καιρό.

Καλή επιτυχία!!!

Συνταγή : Νεκταρία Κοκκινάκη

Φωτογραφία : Μιχάλης Χριστοδουλάκης

Υλικά

1.200-1.500 κιλό χταπόδι

100ml κρασί κόκκινο

4 φύλλα δάφνης

2 αστεροειδή γλυκάνισο ή ¼ κουταλάκι σκόνη

5 κόκκους πιπεριού (ανάμικτου)

Για το βάζο

Κλαδάκια φρέσκια ρίγανη ή ½ κουταλάκι αποξηραμένη

5 κόκκους πιπεριού (ανάμικτου)

Ξίδι κόκκινο ή λευκό

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Elasion ΠΟΠ Σητείας